ESP ISOLATED SOYA

10:00


Terdapat banyak jenis produk soya di pasaran, selain air soya, tauhu, tempe dan sebagainya. Selain itu soya juga terdapat dalam bentuk tepung seperti protin soya (soy protein). Soy protein juga mempunyai banyak kategori, antaranya soy protein concentrate, textured soy protein dan soy protein isolate.
Apakah beza antara 3 jenis soy protein ini?
Soy protein concentrate adalah protein soya yang diasingkan dari bahan larut air dan lemak dari serbuk kacang soya. Kandungan protein dalam soy protein concentrate dalam 65% dan ia masih ada rasa soya kerana karbohidrat di dalamnya masih ada.
Soy protein isolate pula adalah soy protein concentrate yang diasingkan karbohidrat daripadanya, menjadikan ia adalah protin soya paling ‘pure’ dengan kandungan protein lebih kurang 90%.
Textured soy protein pula bila tepung protein soya yang melalui proses extrusion yang mana menjadikan teksturnya menjadi padat dan kasar.
Perbezaan proses yang dijalankan ke atas soya-soya ini memberi seribu perbezaan terhadap kesan-kesan langsung dan kesan sampingannya.
Malah, soy protein isolate juga dihasilkan dengan proses berbeza yang turut memberi kesan kepada khasiat dan kandungan phytonutrien dalam soya tersebut.
Antara proses2 yang mengurangkan khasiat malah memberi kesan buruk terhadap soy protein isolate ialah:
§  Diproses dengan suhu tinggi
§  Pengasingan dibuat dengan menggunakan alkohol
§  Penggunaan bahan kimia
Oleh itu, kita harus bijak memilih protein soya terbaik untuk diambil sebagai tambahan kepada diet. Pastikan produk soya pilihan anda selamat dari soya-soya yang boleh meningkatkan risiko kanser!

BERBEZA dengan esp shaklee  .
Tahukah anda sesetengah protein soya diproses menggunakan alkohol ? dengan menggunakan alkohol , menghilangkan manfaat isofalvon itu sendiri dan membentuk pencemaran bersilang dengan bahan kima yang lain . 
Jadi bagi esp shaklee , ia dicuci dengan air untuk mengekalkan isoflavons genistein dan daidzein yang kritikal untk membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya .

Sempena esp promosi beli 6  percuma 1 jangan lepaskan peluang anda !
Banyak kebaikan yang anda dapat melalui pembelian ini !

Hubungi farzana :017 8732289
fb : nur farzana roshaidi

You Might Also Like

0 comments

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Like us on Facebook

https://www.facebook.com/profile.php?id=100013792563140

Flickr Images